Η διάρροια είναι μια κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται αλλαγή στη συχνότητα και την υφή των κενώσεων του εντέρου, χαρακτηριζόμενη από μη σχηματισμένες ή αυξημένες σε συχνότητα και ποσότητα κενώσεις. Τα κόπρανα είναι συνήθως υγρά ή χαλαρά και συνοδεύονται συχνά από κοιλιακό πόνο ή αίσθημα επείγοντος. Παρόλο που συχνά η διάρροια είναι προσωρινή και οφείλεται σε ιούς, βακτήρια ή διατροφικούς παράγοντες, μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερων προβλημάτων υγείας.
Τύποι Διάρροιας
Η διάρροια κατηγοριοποιείται σε δύο βασικές κατηγορίες:
-
Οξεία Διάρροια
Ξεκινά απότομα και διαρκεί λιγότερο από 2 εβδομάδες. Συνήθως προκαλείται από μικροβιακούς παράγοντες όπως ιούς ή βακτήρια. -
Χρόνια Διάρροια
Περιλαμβάνει την απώλεια τουλάχιστον τριών υγρών κινήσεων του εντέρου ανά ημέρα για περισσότερο από 4 εβδομάδες.
Συμπτώματα Διάρροιας
Εκτός από τις συχνές χαλαρές κινήσεις των εντέρων, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κράμπες, κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, ναυτία ή επείγουσα ανάγκη για χρήση της τουαλέτας.
Βασικά αίτια
- Βακτηριακές λοιμώξεις
- Μολυσματικές ασθένειες
- Φαρμακευτική αγωγή
- Ασθένειες του εντέρου π.χ. Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
- Μη ισορροπημένη διατροφή
Διατροφική προσέγγιση για την ελαχιστοποίηση της ενόχλησής σας
- Προσπαθήστε να μείνετε καλά ενυδατωμένοι. Πίνετε τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα (6-8 φλιτζάνια) υγρών κάθε μέρα. Μπορεί να σας βοηθήσει να πίνετε τα υγρά αργά και σταδιακά μέσα στην ημέρα. Παραδείγματα υγρών είναι το νερό, ο χυμός, οι σούπες ή οι ζωμοί και το τσάι. Περιορίστε τα ποτά με καφεΐνη και αλκοόλ. Αυτά μπορεί να σας ενοχλήσουν και να επιδεινώσουν την διάρροια.
- Τρώτε μικρά, συχνά γεύματα και σνακ. Επιδιώξτε να τρώτε κάθε 2-3 ώρες.
- Κατά την έξαρση αποφύγετε τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Επιλέξτε λευκό ψωμί ή ζυμαρικά, λευκό ρύζι, κρέας, πουλερικά και αυγά.
- Αφαιρέστε τις φλούδες, τους σπόρους και τις ίνες από τα φρούτα και λαχανικά.
- Αποφύγετε τα πικάντικα, τηγανητά ή λιπαρά τρόφιμα.
- Ενισχύστε την υγεία του εντέρου σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα με προβιοτικά και πρεβιοτικά. Αυτά μπορούν να βρεθούν φυσικά σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, τα μαλακά ωριμασμένα τυριά, φρούτα όπως οι μπανάνες και τα μήλα και η βρόμη. Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε την διατροφή σας με συμπληρώματα πρεβιοτικών.
Πως η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προκαλέσει διάρροια
Κατηγορίες φαρμάκων που ενδέχεται να είναι υπεύθυνα
- Αντιβιοτικά
Κάποια αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου και να επιφέρουν διάρροια. - Μη στεροειδή φλεγμονώδη φάρμακα (π.x. τα αντιπυρετικά φάρμακα)
Η κατάχρησή τους μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο του στομάχου και να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα όπως η διάρροια. - Μετφορμίνη
Η έναρξη της φαρμακευτική αγωγής του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου ΙΙ καθώς και η αύξηση της δοσολογίας μπορεί να έχει επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σύστημα. - Φάρμακα χημειοθεραπείας
- Αντικαταθλιπτικά
- Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων για την αντιμετώπιση του πεπτικού έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
- Διουρητικά
Κάποια διουρητικά μπορούν να οδηγήσουν στην διάρροια λόγω της αυξημένης απώλειας υγρών που προκαλούν.
Το Banatrol Plus περιέχει ένα μείγμα πρεβιοτικών και διαλυτών φυτικών ινών και αποτελεί έναν φυσικό τρόπο αντιμετώπισης της διάρροιας. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Η ομάδα της Medihub είναι πάντα δίπλα σας. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.
Σημαντική σημείωση: Πάντα να συμβουλεύεστε το διαιτολόγο ή το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε τη διατροφή σας.