Η βαριατρική χειρουργική περιλαμβάνει διάφορες επεμβάσεις που εφαρμόζονται σε άτομα με προβλήματα παχυσαρκίας. Αυτές οι επεμβάσεις στοχεύουν στην απώλεια βάρους μέσω διάφορων μηχανισμών, ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης. Αυτοί περιλαμβάνουν την αφαίρεση μέρους του στομάχου και αύξηση του αισθήματος κορεσμού με μικρότερη ποσότητα φαγητού, την τροποποίηση του μεταβολισμού λόγω των ορμονικών αλλαγών που επιφέρει η επέμβαση και τέλος, την μείωση της απορρόφησης θερμίδων που αποθηκεύει το σώμα λόγω (προκαλούμενης και ήπιας) δυσαπορρόφησης από το πεπτικό σύστημα με την επέμβαση γαστρικής παράκαμψης.
Για να εξετασθεί ως επιλογή, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος 40 κιλά/m² ή μεγαλύτερο και οι άλλες μέθοδοι απώλειας βάρους όπως το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης ή η φαρμακευτική αγωγή έχουν αποτύχει. Η βαριατρική επέμβαση εξετάζεται, επίσης, σε ασθενείς με μικρότερο ΔΜΣ όταν αυτός συνοδεύεται από παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η υπέρταση, η διαταραχή ανοχής στη γλυκόζη, ο σακχαρώδη διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία και η αποφρακτική άπνοια ύπνου.
Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται με σκοπό:
- τη δραστική απώλεια βάρους
- τη διατήρηση του αποτελέσματος μακροπρόθεσμα και την αποφυγή επαναφοράς του περιττού βάρους
- τη βελτίωση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου όπως η ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη
- τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου
- μείωση θνησιμότητας
Μάλιστα, μελέτες παρατηρούν σημαντική μείωση της θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων ειδών καρκίνου και σακχαρώδους διαβήτη μετά από την χειρουργική επέμβαση σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν χειρουργηθεί.
Ωστόσο, η βαριατρική χειρουργική είναι μόνο η αρχή στον δρόμο σας για την διαχείριση του βάρους. Για να παραμείνει επιτυχημένη η επέμβαση θα πρέπει να δεσμευτείτε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει:
- Ισορροπημένη διατροφή
- Τακτική σωματική δραστηριότητα
- Καλή ποιότητα ύπνου
- Διαχείριση του στρες
Τι αλλάζει στη διατροφή
Μετά από το βαριατρικό χειρουργείο, η διατροφή των ασθενών υφίσταται σημαντικές αλλαγές για να υποστηρίξει την απώλεια βάρους και την ταυτόχρονη ανάρρωση από το χειρουργείο. Η πρόσληψη ενέργειας μειώνεται δραστικά λόγω της φύσης του χειρουργείου καθώς το μέγεθος του στομάχου περιορίζεται και οι ασθενείς αισθάνονται κορεσμό με μικρότερες ποσότητες τροφής. Είναι επίσης σημαντικό να αυξηθεί η πρόσληψη πρωτεΐνης, προκειμένου να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα και να ενισχυθεί η επούλωση των πληγών. Η σωστή ενυδάτωση και η πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων είναι επίσης άξιες σημασίας, καθώς η απορρόφηση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεαστεί/ μειωθεί λόγω των αλλαγών που επιφέρει η επέμβαση στο πεπτικό σύστημα.
Σύνδρομο dumping
Το σύνδρομο dumping είναι μια συνηθισμένη επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια βαριατρική χειρουργική επέμβαση, ιδιαίτερα στην περίπτωση της γαστρικής παράκαμψης. Προκαλείται όταν η τροφή, πλούσια σε σάκχαρα ή λίπος, περνά πολύ γρήγορα από το στομάχι στο λεπτό έντερο, παρακάμπτοντας το φυσιολογικό ρυθμό πέψης. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα όπως ναυτία, διάρροια, κοιλιακές κράμπες, ταχυκαρδία και ζάλη. Για να διαχειριστούν και να αποφύγουν αυτά τα συμπτώματα, οι ασθενείς προτείνεται να τρώνε μικρά και συχνά γεύματα, να αποφεύγουν τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λίπος και να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη.
Στάδια επανένταξης της τροφής μετά το χειρουργείο
1η φάση (αμέσως μετά το χειρουργείο- 48 ώρες) |
Ξεκινήστε με διαυγή υγρά (π.χ. νερό, τσάι, ζωμός σούπας) σε θερμοκρασία δωματίου για 24-48 ώρες μετεγχειρητικά, αυξάνοντας τον όγκο σταδιακά σε ~ 8 ποτήρια |
2η φάση (3η με 7η ημέρα) |
Μπορείτε να προσθέσετε υγρά τρόφιμα όπως γάλα, γιαούρτι, ζελέ |
3η φάση (1-2 εβδομάδες μετεγχειρητικά) |
Δίαιτα πουρέ ή λιωμένη με το πιρούνι. Έναρξη με λεία τρόφιμα και σταδιακή εισαγωγή λιγότερο ομοιογενοποιημένων τροφίμων |
4η φάση (2 εβδομάδες μετεγχειρητικά) |
Προσθήκη μαλακών τροφών όπως μπιφτέκι, βραστά αυγά, ομελέτα, βρασμένα ξεφλουδισμένα λαχανικά και μαλακά ξεφλουδισμένα φρούτα |
5η φάση (1 μήνα μετεγχειρητικά) |
Σταδιακή προσθήκη στερεών τροφίμων συμπεριλαμβανομένου οσπρίων, φρέσκων λαχανικών, φρούτων και ψωμιού |
6η φάση (2 μήνες μετεγχειρητικά) |
Κατανάλωση κανονικής ισορροπημένης διατροφής |
Μπορείτε να ενισχύσετε τη διατροφή σας, από τις πρώτες μόλις ημέρες μετά το χειρουργείο, με διατροφικά σκευάσματα που βοηθούν στην αποφυγή της δυσθρεψίας στα αρχικά στάδια μετά το χειρουργείο. Τα προϊόντα της σειράς Delical περιλαμβάνουν πλήρη, πόσιμα θρεπτικά σκευάσματα πλούσια σε θερμίδες και πρωτεΐνη. Μάθετε περισσότερα εδώ. Δοκιμάστε την ίδια σειρά και σε μορφή κρέμας.
Για να φτάσετε την επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται μετά από το χειρουργείο μπορείτε να δοκιμάσετε τα διατροφικά πρωτεϊνικά σκευάσματα σε μορφή γέλης Gelatein καθώς και τα προϊόντα της σειράς ProSource που αποτελούν συμπυκνωμένα διαλύματα υγρής πρωτεΐνης, υψηλής ποιότητας και περιεκτικότητας σε αμινοξέα. Σε περίπτωση δυσφαγίας, μάθετε περισσότερα εδώ.
Η ομάδα της Medihub είναι πάντα δίπλα σας. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.
Σημαντική σημείωση: Πάντα να συμβουλεύεστε το διαιτολόγο ή το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε τη διατροφή σας.