Τηλεφωνικό κέντρο: +30 210 600 3393
Επαγγελματίας Υγείας

Καρκίνος του μαστού και διατροφή

Ο καρκίνος του μαστού στην Ευρώπη και Ελλάδα

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες στην Ευρώπη, με περίπου 355.000 νέες περιπτώσεις ετησίως, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τον Καρκίνο (ECIS). Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο, καθιστώντας απαραίτητη την ενημέρωση για την πρόληψη, ανίχνευση και αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην υποστήριξη της θεραπείας.

Ο καρκίνος του μαστού συνδέεται με παράγοντες όπως η ηλικία, η γενετική προδιάθεση και το οικογενειακό ιστορικό. Από πλευράς τρόπου ζωής, η παχυσαρκία, η μειωμένη σωματική άσκηση και η ανθυγιεινή διατροφή, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης και υγιεινά λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, ενώ η τακτική άσκηση και η διατήρηση υγιούς βάρους ενισχύουν την πρόληψη. Οι τακτικοί έλεγχοι και η αυτοεξέταση παραμένουν καθοριστικοί για την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών.

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών:

  • Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
    Το υπερβολικό βάρος, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μέσω ισορροπημένης διατροφής και άσκησης είναι κρίσιμης σημασίας.
  • Αύξηση της μυϊκής μάζας
    Η χαμηλή μυϊκή μάζα και η υψηλή συγκέντρωση λιπώδους ιστού ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο για ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού.
  • Σωματική άσκηση
    Η τακτική άσκηση βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και στη μείωση της φλεγμονής που ενδέχεται να υπάρχει στο σώμα. Συστήνονται τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας εβδομαδιαία.
  • Περιορισμός του καπνίσματος και του αλκοόλ
    Ακόμα και μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Η μείωση της κατανάλωσής του ή η πλήρης αποχή σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού ή προδιάθεσης μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη. Παράλληλα, το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού.

Διατροφικές συστάσεις

  • Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες
    Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης προσφέρει τις απαραίτητες φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά με αντικαρκινικές ιδιότητες. Ταυτόχρονα, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών και στην υγεία του πεπτικού συστήματος.

  • Υγιεινά λιπαρά οξέα
    Το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια που είναι χαρακτηριστικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν αν βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου.

     

  • Μείωση επεξεργασμένων κρεάτων
    Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων ειδών καρκίνου. Tο κόκκινο κρέας δεν θα πρέπει να εμφανίζεται στο τραπέζι περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα.

  • Πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών

    Οι βιταμίνες D και E είναι σημαντικές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία από φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και τη βλάβη του DNA, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η διατροφή ως υποστηρικτικός παράγοντας κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Η σωστή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να μειώσει τις παρενέργειες. Οι θρεπτικές επιλογές που κάνετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Διατροφικές συμβουλές για τους ασθενείς

  • Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη
    Ψάρια, κοτόπουλο, όσπρια και αυγά συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ιστών και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Είναι πολύ σημαντικό να καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνη καθώς αυτές αυξάνονται κατά τη διάρκεια της νόσου. Μπορείτε να δοκιμάστε το Gelatein, ένα υπερπρωτεϊνικό σκεύασμα σε μορφή γέλης. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ. Μπορείτε επίσης, να δοκιμάσετε τη σειρά ProSource η οποία προσφέρει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη για την ενίσχυση της μυϊκής μάζας και την υποστήριξη κατά τις θεραπείες. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

  • Κατανάλωση μικρών, συχνών γευμάτων
    Για όσους αντιμετωπίζουν απώλεια όρεξης, είναι χρήσιμο να τρώνε μικρά και θρεπτικά γεύματα συχνά μέσα στην ημέρα. Ταυτόχρονα, αποφύγετε την κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων καθώς αυξάνουν τον κορεσμό σας.

     

  • Υγρά και ενυδάτωση: Το νερό, οι φυσικοί χυμοί, οι σούπες και το τσάι βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης, μειώνοντας τις παρενέργειες όπως η ξηροστομία και η κόπωση.

Αντιμετώπιση Παρενεργειών Θεραπείας

  • Αλλαγές στη γεύση
    Τα τρόφιμα μπορεί να έχουν διαφορετική γεύση κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η οποία συχνά περιγράφεται ως μεταλλική. Η προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών μπορεί να βελτιώσει τη γεύση των γευμάτων. Προτιμήστε, επίσης, να καταναλώνετε τις τροφές σας σε θερμοκρασία δωματίου, ή κρύες για να μην είναι έντονη η γεύση τους.

     

  • Ναυτία και εμετός
    Συνιστώνται ήπιες τροφές, όπως το ρύζι και το λευκό ψωμί. Το τσάι με τζίντζερ ή δυόσμο μπορεί να είναι καταπραϋντικό και να βοηθήσει. Αποφύγετε τα λιπαρά ή πικάντικα γεύματα.

     

  • Πληγές στο στόμα
    Μαλακές, κρύες τροφές όπως οι πουρέδες, το ζελέ και τα smoothies μπορούν να είναι πιο εύκολες στην κατανάλωση.

    Μπορείτε να δοκιμάσετε το Delical Crème Dessert, ένα πλήρες υπερθερμιδικό, υπερπρωτεϊνικό θρεπτικό σκεύασμα, έτοιμο προς κατανάλωση με πλούσια κρεμώδη υφή. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

  • Υγεία του εντέρου και γαστρεντερικά προβλήματα
    Τα προβιοτικά, όπως το κεφίρ και το γιαούρτι, μπορούν να υποστηρίξουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, που συχνά επηρεάζεται από τις θεραπείες. Συχνά γαστρεντερικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια των θεραπειών είναι η δυσκοιλιότητα, η ναυτία και οι διαρροϊκές κενώσεις.
    To HyFiber αποτελεί ένα υγρό πόσιμο διάλυμα πολυδεξτρόζης και φρουκτο-ολιγοσακχαριτών που συμβάλλει θετικά στη λειτουργία του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
    Το Banatrol Plus περιέχει ένα μείγμα πρεβιοτικών και διαλυτών φυτικών ινών και αποτελεί έναν φυσικό τρόπο αντιμετώπισης της διάρροιας. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

     

Διατροφή και Αποκατάσταση μετά τη Θεραπεία

Μετά τη θεραπεία, η υιοθέτηση μιας διατροφής βασισμένης σε πλήρεις, μη επεξεργασμένες τροφές και οι αρχές της μεσογειακής διατροφής μπορεί να συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη υγεία και στη μείωση του κινδύνου υποτροπής.

Η διατροφή είναι ένας σημαντικός σύμμαχος τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση του καρκίνου του μαστού. Η ομάδα της Medihub είναι πάντα δίπλα σας. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Σημαντική σημείωση: Πάντα να συμβουλεύεστε το διαιτολόγο ή το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε τη διατροφή σας.

Περισσότερα άρθρα
Κατηγορίες

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Το περιεχόμενο που προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση προορίζεται μόνο για τους επαγγελματίες υγείας.