Τα νεφρά επιτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική λειτουργία στο σώμα μας, αναλαμβάνοντας τη συνεχή διήθηση του αίματος από περιττές και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, οι οποίες αποβάλλονται με τα ούρα. Το αίμα φτάνει στα νεφρά μέσω της νεφρικής αρτηρίας η οποία διακλαδίζεται σε όλο και μικρότερα αιμοφόρα αγγεία και φιλτράρεται. Καθημερινά, περίπου 150 λίτρα αίματος περνούν από τα νεφρά, με τα χρήσιμα συστατικά να επιστρέφουν στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ 1-2 λίτρα αποβάλλονται με τα ούρα.
Σε περιπτώσεις, όμως, που τα νεφρά παρουσιάζουν πολύ περιορισμένη λειτουργία λόγω χρόνιας νεφρικής νόσου ή νεφρικής ανεπάρκειας, τότε η διαδικασία αυτή υποκαθίσταται από τεχνητές μεθόδους. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν την αιμοκάθαρση και την περιτοναϊκή κάθαρση.
Τι είναι η αιμοκάθαρση;
Η αιμοκάθαρση είναι ο πιο κοινός τύπος υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας και πραγματοποιείται μέσω ενός εξωτερικού μηχανήματος το οποίο επιτελεί την διήθηση που φυσιολογικά θα γινόταν από τα νεφρά. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, λόγω την νεφρικής νόσου και της τεχνητής υποκατάστασης των νεφρών, έχουν και συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες. Ένα βασικό σημείο που πρέπει να προσέξουν είναι η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης.
Πρωτεΐνη
Όταν κάποιος σκέφτεται «πρωτεΐνη», συνήθως αναφέρεται σε αυτή που χρειάζεται για τους μύες που χρησιμοποιούμε για να μετακινηθούμε, να σηκώσουμε κάτι ή να ανοίξουμε μια πόρτα. Ωστόσο, τα όργανά του σώματος, η καρδιά, τα νεφρά, οι πνεύμονες και άλλα, είναι και αυτά σημαντικοί μύες που απαιτούν πρωτεΐνη για να λειτουργήσουν σωστά.
Συγκεκριμένα, για τα άτομα τα οποία υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση προτείνεται η πρόσληψη 1-1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό η πρωτεΐνη αυτή να έχει υψηλή βιολογική αξία έτσι ώστε κατά την διάσπαση και απορρόφησή της από το σώμα να παράγονται λιγότερα απόβλητα προς απομάκρυνση κατά την αιμοκάθαρση.
Πώς θα ξεχωρίσετε την πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας
Οι πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας είναι συνήθως ζωικής προέλευσης. Η βιολογική αξία μιας πρωτεΐνης σχετίζεται με την ποσότητα των απαραίτητων αμινοξέων που απελευθερώνονται κατά την διάσπασή της από τον οργανισμό μας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα αμινοξέων και θρεπτικών συστατικών που παρέχει σε σχέση με το μέγεθος της μερίδας, τόσο υψηλότερη είναι και η βιολογική της αξία. Με τον τρόπο αυτό, αξιοποιείται μεγαλύτερο μέρος της, και δεν επιβαρύνονται τα νεφρά. Ταυτόχρονα, οι πηγές αυτές είναι πλούσιες σε απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο φώσφορος.
Παραδείγματα τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας αποτελούν:
Παραδείγματα τροφών | Σκορ βιολογικής αξίας πρωτεΐνης |
Μοσχάρι | 84 |
Αυγά (ολόκληρα) | 97 |
Φιλέτο κοτόπουλο / γαλοπούλας | 79 |
Φιλέτο ψάρι | 94 |
Αγελαδινό γάλα | 79 |
Ρύζι | 74 |
Το Renament είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία σε περιπτώσεις ενεργειακού-πρωτεϊνικού υποσιτισμού. Λόγω του χαμηλού ηλεκτρολυτικού του προφίλ, είναι ιδανικό για ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το Renament εδώ.
Η ομάδα της Medihub είναι πάντα δίπλα σας. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.
Σημαντική σημείωση: Πάντα να συμβουλεύεστε το διαιτολόγο ή το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε τη διατροφή σας.