Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια χρόνια και επαναλαμβανόμενη σειρά γαστρεντερικών συμπτωμάτων που επηρεάζουν το λεπτό και παχύ έντερο. Συχνά προκαλεί έντονη δυσφορία και επηρεάζει την καθημερινή ζωή των ατόμων που το αντιμετωπίζουν. Συνολικά, εκτιμάται πως το 10-15% των ενηλίκων παγκοσμίως παρουσιάζει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, με την γαστρεντερολογική συμπτωματολογία που το συνοδεύει. Αν και δεν είναι γνωστά τα αίτια που το πυροδοτούν, διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό, π.χ. το οικογενειακό ιστορικό της νόσου, ορισμένες ψυχολογικές διαταραχές, ευαισθησίες ή δυσανεξίες σε τρόφιμα και λοιμώξεις ή αλλαγές της μικροχλωρίδας του εντέρου. Η συγκεκριμένη διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό με αλλαγές στη διατροφή, τη διαχείριση του άγχους και την υιοθέτηση ενός δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής.
Μορφές με τις οποίες εμφανίζεται το ΣΕΕ
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να διαφέρει ως προς τον τρόπο που εκδηλώνεται από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, οι βασικές του μορφές είναι οι εξής:
-
- ΣΕΕ με δυσκοιλιότητα: ≥25% των κοπράνων είναι σκληρά και άμορφα ή <25% των κενώσεων είναι υδαρείς.
-
- ΣΕΕ με διαρροϊκές κενώσεις: ≥ 25% των κενώσεων είναι υδαρείς ή <25% των κοπράνων είναι σκληρά και άμορφα.
-
- ΣΕΕ με μικτά συμπτώματα: ≥25% των κοπράνων είναι σκληρά και άμορφα και ≥25% των κενώσεων είναι υδαρείς.
Ποια είναι τα βασικότερα συμπτώματα;
-
- Κοιλιακό άλγος
-
- Δυσφορία
-
- Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
-
- Αίσθημα πληρότητας και έντονου φουσκώματος
Διατροφικές συμβουλές για τη διαχείριση του ΣΕΕ
-
- Προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα.
-
- Ενυδατωθείτε στοχεύοντας σε 8-10 ποτήρια υγρών καθημερινά.
-
- Καταγράψτε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν και τα συμπτώματά σας.
-
- Μπορείτε να ακολουθήσετε μια διατροφή χαμηλή σε FODMAP, αφού συμβουλευτείτε το γαστρεντερολόγο ή διαιτολόγο σας. Στα FODMAP συγκαταλέγονται διάφορα είδη υδατανθράκων βραχείας αλύσου, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε μετεωρισμό, συσσώρευση υγρών και αερίων στο έντερο και κοιλιακό άλγος.
- Μπορείτε να ακολουθήσετε μια διατροφή χαμηλή σε FODMAP, αφού συμβουλευτείτε το γαστρεντερολόγο ή διαιτολόγο σας. Στα FODMAP συγκαταλέγονται διάφορα είδη υδατανθράκων βραχείας αλύσου, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε μετεωρισμό, συσσώρευση υγρών και αερίων στο έντερο και κοιλιακό άλγος.
Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα προσπαθήστε να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψή φυτικών ινών, καταναλώνοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως και όσπρια. Στοχεύστε στην πρόσληψη 25-30 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα.
To HyFiber αποτελεί ένα υγρό πόσιμο διάλυμα πολυδεξτρόζης και φρουκτο-ολιγοσακχαριτών που συμβάλλει θετικά στη λειτουργία του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Αν αντιμετωπίζετε διαρροϊκές κενώσεις, προσπαθήστε να αποφύγετε τρόφιμα που εντείνουν τα συμπτώματά σας. Αυτά συνήθως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαδερά ή όσπρια, ο καφές και οι χυμοί.
Το Banatrol Plus περιέχει ένα μείγμα πρεβιοτικών και διαλυτών φυτικών ινών και αποτελεί έναν φυσικό τρόπο αντιμετώπισης της διάρροιας. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Η ομάδα της Medihub είναι πάντα δίπλα σας. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.
Σημαντική σημείωση: Πάντα να συμβουλεύεστε το διαιτολόγο ή το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε τη διατροφή σας.