Τηλεφωνικό κέντρο: +30 210 600 3393
Επαγγελματίας Υγείας

Το μικροβίωμα του εντέρου: ξεκλειδώνοντας τη δύναμη των προβιοτικών και πρεβιοτικών

Μέσα στο ανθρώπινο σώμα υπάρχει ένα ολόκληρο οικοσύστημα μικροοργανισμών, γνωστό ως μικροβίωμα. Αυτή η πολύπλοκη κοινότητα βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών επηρεάζει διάφορες λειτουργίες του σώματος, από την πέψη μέχρι τη διάθεσή μας. Τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμες έρευνες έχουν αναδείξει τη σημαντική επίδραση του μικροβιώματος στην υγεία και αναζητούν τρόπους να το αξιοποιήσουν για θεραπευτικές παρεμβάσεις. Μέσα από αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε τον σημαντικό ρόλο του μικροβιώματος και τις θετικές επιδράσεις που έχουν τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τα οφέλη τους για την υγεία.

Κατανοώντας το μικροβίωμα του εντέρου

Ο γαστρεντερικός σωλήνας φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, που συλλογικά αναφέρονται ως μικροβίωμα του εντέρου. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 1000 διαφορετικά είδη γνωστών βακτηρίων με περισσότερα από 3 εκατομμύρια γονίδια (150 φορές περισσότερο από τα ανθρώπινα γονίδια). Αυτή η δυναμική κοινότητα βακτηρίων, ιών, μυκήτων και αρχαίων, είναι υπεύθυνη για μια σειρά φυσιολογικών διεργασιών ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Από τον μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών έως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το μικροβίωμα του εντέρου ασκεί πολύπλευρες επιδράσεις που επεκτείνονται πέρα από τα όρια της πέψης.

Τι είναι τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ένας συνδυασμός ζωντανών ευεργετικών βακτηρίων και ζυμομυκήτων που ζουν φυσιολογικά στο σώμα μας. Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια βοηθούν στη διατήρηση ενός ισορροπημένου και υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο είναι απαραίτητο για την πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθούν επίσης στην ανακούφιση από προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου καθώς και άλλες παθήσεις όπως η υπερχοληστερολαιμία και αλλεργίες.

Τι είναι τα πρεβιοτικά:

Τα πρεβιοτικά, με απλά λόγια, λειτουργούν ως καύσιμο για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Είναι, λοιπόν, η «τροφή» των προβιοτικών. Μέσω της θρέψης της μικροχλωρίδας του εντέρου συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος, η οποία είναι απαραίτητη για την κανονική πέψη, την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και τη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελούν διαλυτές φυτικές ίνες και συνήθεις πηγές τους περιλαμβάνουν ορισμένα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Ένα παράδειγμα πρεβιοτικών είναι οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες. Μέσω της δράσης τους αυτοί βοηθούν στην μείωση του pH των κοπράνων, στην ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του γαστρεντερικού σωλήνα και στην αναστολή της ανάπτυξης των δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών (π.χ.Clostridium perfrigens) που μπορεί να απειλούν το σώμα μας. Αξίζει να σημειωθεί πως σε περιπτώσεις φλεγμονών και επιπλοκών στο γαστρεντερικό σύστημα π.χ. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου τα πρεβιοτικά μπορεί να προτιμηθούν έναντι των προβιοτικών καθώς λειτουργούν ήπια και τρέφουν το ήδη υπάρχον μικροβίωμα που φιλοξενεί το έντερο, χωρίς την παρέμβαση νέων μικροοργανισμών.

Ιδιότητες & οφέλη

  • Υγεία και ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου
  • Αντιμετώπιση συμπτωμάτων/παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
  • Βελτίωση της ψυχολογίας

Που μπορούμε να βρούμε τα προβιοτικά στην διατροφή μας:

Μπορείτε να βρείτε προβιοτικά φυσικά σε ορισμένα ζυμωμένα τρόφιμα και ροφήματα καθώς και σε συμπληρώματα διατροφής. Πλούσιες πηγές προβιοτικών είναι:

Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι ίσως η πιο γνωστή πηγή προβιοτικών. Περιέχει ζωντανές καλλιέργειες βακτηρίων, όπως Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus, τα οποία ζυμώνουν τα σάκχαρα του γάλακτος (λακτόζη) σε γαλακτικό οξύ, δίνοντας στο γιαούρτι την χαρακτηριστική γεύση του.

Κεφίρ
Το κεφίρ είναι ένα είδος γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση με έναν συνδυασμό βακτηρίων, ευεργετικών για το έντερό μας. Εάν έχετε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κεφίρ μπορεί να είναι μια καλή αντικατάσταση αυτών. Μάλιστα, το κεφίρ περιέχει συνήθως μια μεγαλύτερη ποικιλία προβιοτικών σε σύγκριση με το γιαούρτι.

Μαλακά ωριμασμένα τυριά
Τα ωριμασμένα τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση είναι και αυτά μια πλούσια πηγή προβιοτικών. Παραδείγματα αυτών είναι η παρμεζάνα, το τυρί cottage, η φέτα, το κεφαλοτύρι και η γραβιέρα.

Ελιές
Οι ελιές υποβάλλονται σε φυσική ζύμωση με το αλάτι και επομένως περιέχουν προβιοτικά.

Ζυμωμένα λαχανικά
Τα ζυμωμένα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές προβιοτικών. Μερικά παραδείγματα είναι: οι πίκλες, οι πιπεριές τουρσί και το ξυνολάχανο.

Όταν επιλέγετε τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι σημαντικό να επιλέξετε αυτά που περιέχουν ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες. Αυτό συχνά επισημαίνεται στις ετικέτες των τροφίμων. Επιπλέον, δώστε ποικιλία στις επιλογές των προβιοτικών που καταναλώνετε για βέλτιστα αποτελέσματα στην υγεία σας.

Συνδυάστε τα προβιορικά με πηγές πρεβιοτικών

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει πρεβιοτικά φρουκτο-ολιγοσακχαριτών (FOS) που αποτελούν μια καλή πηγή ενέργειας για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου.

Σπαράγγια
Τα σπαράγγια περιέχουν ινουλίνη και άλλα πρεβιοτικά και μπορούν να συνδυαστούν εύκολα στα κυρίως γεύματά σας ή ως σνακ.

Μπανάνες
Οι μπανάνες και κυρίως οι μη ώριμες (πράσινες) είναι πλούσιες σε άπεπτο άμυλο και πηκτίνη, δηλαδή φυτικές ίνες που δεν πέπτονται και φτάνουν άθικτες στο παχύ έντερο, όπου τρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια.

Φασόλια
Τα φασόλια όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια είναι πλούσια σε γαλακτοολιγοσακχαρίτες (GOS) και ανθεκτικό άμυλο.

Μήλα
Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, έναν τύπο αδιάλυτης φυτικής ίνας που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου.

Η σύνθετη σχέση αλληλεπίδρασης του μικροβιώματος του εντέρου με το υπόλοιπο σώμα και την συνολική ευεξία αναδεικνύει τη σημασία της διατήρησης ή ενίσχυσης της εντερικής μας μικροχλωρίδας. Τα προβιοτικά προσφέρουν ένα φυσικό και αποτελεσματικό μέσο υποστήριξης της υγείας του εντέρου και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενσωματώνοντας τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, πρεβιοτικά και συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε αυτά, μπορούμε να θέσουμε τα θεμέλια για βέλτιστη υγεία και ευεξία του εντέρου μας. 

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες και τα τα συμπληρώματα διατροφής της Medihub που συμβάλλουν στην ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας:

Hyfiber  – συμπλήρωμα διατροφής που παρίεχει πολυδεξτρόζη και φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (πρεβιοτικές ίνες) και συμβάλει θετικά στην εντερική λειτουργία.

Banatrol Plus  – συμπλήρωμα διατροφής που παριέχει κάλιο και πρεβιοτικές ίνες (τρανς-γαλακτοολιγοσακχαρίτες) και συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των ευεργετικών βακτηρίων και στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας.

Η ομάδα της Medihub είναι πάντα δίπλα σας. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Σημαντική σημείωση: Πάντα να συμβουλεύεστε το διαιτολόγο ή το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε τη διατροφή σας.

Edit Content
  1. Wieërs G, Belkhir L, Enaud R, et al. How Probiotics Affect the Microbiota. Front Cell Infect Microbiol. 2020;9:454. Published 2020 Jan 15. doi:10.3389/fcimb.2019.00454
  2. Bedu-Ferrari C, Biscarrat P, Langella P, Cherbuy C. Prebiotics and the Human Gut Microbiota: From Breakdown Mechanisms to the Impact on Metabolic Health. Nutrients. 2022;14(10):2096. Published 2022 May 17. doi:10.3390/nu14102096
Περισσότερα άρθρα
Κατηγορίες

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Το περιεχόμενο που προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση προορίζεται μόνο για τους επαγγελματίες υγείας.